HYPOTEKÁRNY ŠPECIALISTA

Ing. Filip Kúrňava
Od roku 2012 pomáham ľuďom s hypotékou na kúpu bytu, stavbu domu alebo so spájaním úverov a znížovaním mesačných splátok.

Hypotekárny špecialista

Ing. Filip Kúrňava

Od roku 2012 pomáham ľuďom s hypotékou na kúpu bytu, stavbu domu alebo so spájaním úverov a znížovaním mesačných splátok.

Ako znížiť preplatenosť hypotéky

Zamysleli ste niekedy nad tým, koľko preplatíte svoju hypotéku? Realita je taká, že preplatenosť hypotéky na 30 rokov sa pohybuje v rozmedzí 20% až 100%. Rozpätie je veľké, pretože počas 30 rokov sa mení úroková sadzba vo výročí fixácie, a to priamo ovplyvňuje výšku preplatenosti. Keď si teda požičiate od banky 50 000 eur, tak banke vrátite sumu v rozmedzí cca od 60 000 eur do 100 000 eur.
Čo by ste povedali na to, keby existoval spôsob, ako znížiť preplatenosť vašej hypotéky bez toho, aby ste museli skrátiť dobu splácania alebo zvýšiť povinnú mesačnú splátku?
Ak Vás to zaujíma, tak čítajte ďalej. V tomto článku Vám ukážem, ako sa zbaviť hypotéky o niekoľko rokov skôr.
Ako vzniká preplatenosť?
Pravidelná povinná mesačná splátka hypotéky sa skladá z dvoch častí a to z úroku a istiny. Ak by splátku tvorila iba istina, Vašu hypotéku by ste nepreplatili ani o 1 cent!
Čo by ste povedali na to, keby existoval spôsob ako platiť iba istinu? Myslíte, že sa to vôbec dá? Čítajte ďalej a ja Vám ukážem praxou overený spôsob, ktorý funguje. Záleží už len na Vás, či v konečnom dôsledku ušetríte 5 000 eur, 15 000 eur alebo viac .
Mimoriadne splátky
Kľúčom k výraznému zníženiu preplatenosti sú mimoriadne splátky. Zloženie mimoriadnej splátky je výrazne iné ako zloženie pravidelnej mesačnej splátky. Mimoriadnu splátku tvorí iba istina a na rozdiel od pravidelnej mesačnej splátky nie je povinná. Každá hypotéka umožňuje vkladať mimoriadne splátky bez poplatku. Môžete to robiť každý mesiac alebo každý rok. Záleží od banky.
V tomto okamihu pravdepodobne rozmýšľate nad jednou z týchto dvoch otázok:
  1. Znie to fajn, lenže kde zoberiem peniaze na mimoriadnu splátku?
alebo
  1. Znie to fajn, ale kedy mám vkladať mimoriadne splátky, aby som ušetril čo najviac?
Odpoveď na prvú otázku nájdete v ďalšom článku “Ako znížiť splátku hypotéky,” kde sa dočítate, ako je možné znížiť pravidelnú mesačnú splátku na vašej hypotéke, aj keď nemáte výročie fixácie.
Odpoveď na druhú otázku sa riadi dvoma základnými pravidlami:
  1. Čím skôr tým lepšie
  2. Lepšie neskôr ako nikdy
Skúste sa teraz zamyslieť, že hypotéku splatíte o niekoľko rokov skôr. Čo by ste robili s ušetrenými peniazmi? Kúpili by ste si nové auto, vylepšili bývanie alebo splnili cestovateľský sen?
Nemusíte teraz kvôli tomu obmedzovať svoj životný štýl alebo hľadať druhé zamestnanie. Je to oveľa jednoduchšie, pretože Vám na to stačí len pár eur mesačne. Pripravil som pre Vás ukážku, ako 30 eurové sporenie skráti dobu splácania o 8 rokov a ušetrí Vám tak niekoľko tisíc eur.
Príklad:
Hypotéka 50 000 eur, 30 rokov, úrok 1,5%
Tvorba finančnej rezervy: 30 eur / mesačne
Mimoriadne splátka po 22 rokoch
Hypotéka splatená po 22 rokoch
graf_hypo_1-5

Ing. Filip Kúrňava
Hypotekárny špecialista

CHCETE POMÔCŤ S HYPOTÉKOU? VYPLŇTE FORMULÁR, RÁD VÁM POMÔŽEM


CHCETE POMÔCŤ S VYBAVENÍM HYPOTÉKY? VYPLŇTE FORMULÁR, RÁD VÁM POMÔŽEM.

  • Vaše osobné údaje budú použité iba pre účely vyriešenia Vášho dotazu. Spracovanie osobných údajov
  • Ing. Filip Kúrňava

    Pomáham ľuďom vyjednať lepšie podmienky, nižšie úroky a odpustenie poplatkov pri vybavovaní hypotéky.


  • CHCETE POMÔCŤ PRI VYBAVOVANÍ HYPOTÉKY?

    VYPLŇTE FORMULÁR, RÁD VÁM POMÔŽEM.

  • Povedali o mne: 


    "Nájsť hypotekárneho poradcu, ktorý má prehľad, znalosti, skúsenosti a snahu pomôcť je ťažké. Nám sa to však podarilo.


    Sme vďační, za to, že sa pán Kúrňava nášho komplikovaného prípadu ujal, našiel riešenie a teraz máme schválený hypotekárny úver na stavbu vysnívaného rodinného domu." 


    (Manželia Ďurišovci, Veľké Rovné)